Fundusze Europejskie
Strona główna/Zajęcia w domu/Treningi/CIATO DROŻDŻOWE DLA LENIWYCH

CIATO DROŻDŻOWE DLA LENIWYCH

5 Maja 2021

Wyrabianie ciasta drożdżowego jest trochę męczące, dlatego dziś proponuję łatwe ciasto drożdżowe z pierwszym warzywem/owocem jakie wyrośnie na wiosnę - rabarbarem.

ciasto z rabarbarem

Nie mieszać, ważna kolejność dokładania składników!

Rozkruszyć do dużej miski 10 dkg drożdży,
wsypać 1,5 szklanki cukru i pół paczuszki cukru wanilinowego,
następnie wlać ¾ szklanki mleka /zimnego/,
roztrzepać widelcem na talerzu 4 całe jajka i wlać na wierzch,
dalej 1 szklankę oleju i na wierzch 4 szklanki mąki przesiane przez sitko.
NIE MIESZAĆ!!! 
Przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce na minimum 2 godziny/ ale można śmiało na dłużej, zostawiam na noc, ale w niezbyt ciepłym miejscu/
Przed samym pieczeniem wymieszać drewnianą łyżką, wyłożyć na blaszkę, posypać pokrojonym rabarbarem i kruszonką. Piec w temperaturze 180 o
z termoobiegiem 45-50 minut na środkowej półce piekarnika.

 

Kruszonka:  1 kostka masła lub margaryny, 9 łyżek cukru, 12 łyżek mąki i reszta paczuszki cukru wanilinowego /może być inna sprawdzona/

do góry