Fundusze Europejskie

Deser z chia

19 Kwietnia 2021

Nasiona chia to nasiona szałwii hiszpańskiej - pochodzącej z Meksyku i Gwatemali. Właściwości zdrowotne i wartości odżywcze nasion chia doceniły już plemiona Nahua w środkowym Meksyku. Nasiona chia były, zaraz po fasoli i kukurydzy, trzecią najważniejszą dla Azteków uprawą.

Nic dziwnego - zawierają one więcej kwasów omega-3 niż uchodzący za ich skarbnicę hodowlany łosoś atlantycki. Są także bardziej bogate w wapń niż mleko, a żelaza zawierają więcej niż słynący z niego szpinak. Ponadto odznaczają się wysoką zwartością pełnowartościowego białka, zapobiegających rozwojowi nowotworów antyoksydantów, obniżającego ciśnienie krwi potasu, regulującego trawienie błonnika, kojącego nerwy magnezu, wzmacniającego kości fosforu i wielu innych dobroczynnych substancji.

Nasiona chia można zjadać w całości lub zmielone. Warto dodawać je do porannej owsianki, do płatków, do kasz, do naleśników, jogurtów, sałatek, zagęszczać nimi zupy, dodawać do ciasta chlebowego. Nie ma tu ograniczeń, byle nie przesadzić z ilością. Natomiast całkowitym przeciwwskazaniem do ich spożywania są choroby przewody pokarmowego.

Niestety dziś za oknem deszczowo, więc trzeba sobie poprawić humor słonecznym deserem. Jako, że wielkimi krokami zbliża się sezon na truskawki warto przypomnieć sobie sprawdzone pomysły na deser z ich wykorzystaniem.

Składniki

400 ml mleczka kokosowego
400 g truskawek
3 łyżki nasion chia
1 łyżka miodu
4 kostki gorzkiej czekolady (70%)

Przygotowanie

Nasiona chia łączymy z mlekiem kokosowym i miodem. Całość dokładnie mieszamy i odstawiamy do lodówki na minimum 3 godziny, a najlepiej na całą noc.

Do szklanek lub pucharków układamy plasterki truskawek, a następnie resztę wypełniamy naszą masą z nasion chia i mleka kokosowego. Na górę wylewamy resztę musu truskawkowego. Górę każdego deseru dekorujemy gorzką czekoladą. SMACZNEGO!

Pod spodem przesyłamy linki do innych równie smacznych deserów z nasionami chia.

do góry