Fundusze Europejskie

Kutia wigilijna

15 Grudnia 2020

kutia

Kutia jest to tradycyjna potrawa kuchni ukraińskiej, białoruskiej, rosyjskiej, litewskiej i dawniej polskiej kuchni kresowej. W niejednym polskim domu znajduje się wśród dwunastu dań wigilijnych i uważana jest jako świąteczny deser.

Składniki:

  • 200 g obłuskanej (obtłuczonej) pszenicy
  • 200 g miodu
  • 200 g maku
  • 100 g cukru
  •  bakalie: rodzynki, orzechy, migdały, śliwki wędzone lub suszone (po 50-100 g każdego rodzaju)

Pszenicę zalewamy zimną wodą i odstawiamy na noc. Odcedzamy, zalewamy wrzątkiem i gotujemy do miękkości, uważając by jej nie rozgotować (około 10-15 minut). Wodę można lekko posolić.

Mak zalewamy wrzątkiem i gotujemy 15-20 minut. Odcedzamy i mielimy lub przecieramy przez sito 3 razy. Rodzynki i śliwki drobno kroimy razem z orzechami i migdałami.

Pszenicę, mak, bakalie, cukier i miód (najlepiej lekko podgrzać aby był lejący) mieszamy i odstawiamy w chłodne miejsce. Kutię podajemy na zimno lub podgrzewamy ją przed podaniem.

Smacznego!

do góry