Fundusze Europejskie

Pomocnik kuchenny

29 Kwietnia 2021

Na czym polega zawód pomocnika kuchennego?

Nazwa tego zawodu nie pozostawia zbyt dużego pola do domysłów. Skoro kuchenny, to miejscem jego pracy jest kuchnia. A skoro pomocnik, to ma służyć doraźną pomocą szefowi kuchni i pozostałym kucharzom.

Jakie są obowiązki pomocnika kuchennego?

  • Pomocnik kuchenny musi w swojej pracy wykonywać bardzo zróżnicowane zadania, dotyczące nie tylko samego przygotowywania posiłków, ale również troszczenia się o to, by miejsce pracy było utrzymane w porządku i czystości.

  • Jeżeli chodzi o samo przygotowywanie potraw, to tutaj oczywiście większość pracy spoczywa na kucharzu. Pomocnik, zgodnie z nazwą swojego stanowiska, pełni w tym procesie tylko funkcje pomocnicze.

  • Na przykład przygotowuje w odpowiedni sposób składniki, które będą kucharzowi potrzebne. Może to obejmować między innymi rozbiór mięsa albo obieranie, krojenie, siekanie i szatkowanie owoców i warzyw. Do jego zadań może też należeć porcjowanie i dekorowanie potraw. Na pomocniku będzie też prawdopodobnie spoczywać zabezpieczanie potraw, półproduktów i surowców przed zepsuciem się.

  • Jeżeli natomiast chodzi o drugą dziedzinę, którą pomocnik kuchenny się zajmuje, czyli dbanie o porządek, to należy się spodziewać, że ręce będą pełne roboty. Trzeba utrzymywać czystość zarówno w obrębie kuchni jak i sanitarnego zaplecza.

  • Pomocnik kuchenny będzie też musiał czyścić sprzęt używany do przygotowywania potraw, stół, podłogi i maszyny, a na zakończenie dnia będzie się musiał zatroszczyć o naczynia - tak, na tym stanowisku należy się liczyć z tym, że sporo czasu spędzimy na zmywaku. W zakres obowiązków wchodzi też dbałość o to, aby w kuchni i na zapleczu sanitarnym zawsze były dostępne środki czystości - pomocnik będzie więc je musiał na bieżąco uzupełniać.

do góry