Fundusze Europejskie
Strona główna/Zajęcia w domu/Treningi/Trening kulinarny - Faszerowane jaja na stół wielkanocny

Trening kulinarny - Faszerowane jaja na stół wielkanocny

22 Marca 2021

Faszerowane jaja na stół wielkanocny

Święta za pasem, porządki w domu na całego, warto chwilę odsapnąć i pomyśleć o potrawach na świąteczny stół. Bez większego wysiłku możemy wprowadzić zmiany, które ożywią nasze śniadanie nie tylko wielkanocne.

Jajka z zieloną pastą

Składniki:

- 6 jaj 

- 250 g brokułu

- ½ pęczka szczypiorku, koper

- 1- 2 łyżki majonezu

- sól, pieprz

Sposób przygotowania:

1. Jajka gotujemy na twardo w osolonej wodzie. Obieramy ze skorupek. Każde jajko kroimy wzdłuż. Z każdej połówki wyjmujemy żółtka. 

2. Brokuł gotujemy do miękkości w osolonej wodzie. 

3. Do wysokiego naczynia wkładamy odcedzony brokuł, posiekany szczypiorek oraz koperek, żółtka oraz majonez. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Blendujemy na gładką masę. 

4. W miejsce po żółtku wyciskamy rękawem cukierniczym lub szprycą gotową pastę. 

Jaja z łososiem

Składniki:

- 6 jajek ugotowanych na twardo

- 100 g łososia wędzonego na zimno, bez skórki

- 4 łyżki majonezu

- szczypiorek

- pieprz, sól do smaku

Sposób przygotowania:

1. Ugotowane na twardo jajka obrać ze skorupek, naciąć i delikatnie wyciągnąć żółtka.

2. Łososia rozdrobnić na mniejsze kawałki, dodać ugotowane żółtka, posiekany szczypiorek oraz majonez. Dodać pieprz i sól do smaku. (Uwaga, z solą trzeba bardzo uważać! Ryby wędzone bywają słone same w sobie).

3. Zmiksować na gładką pastę. Wypełnić nią zagłębienia w łódeczkach z białek.

4. Schłodzić. Udekorować szczypiorkiem. Oprószyć papryką mieloną. 

Smacznego!

Zachęcamy do spróbowania tych przepisów. Może macie jakieś własne nadzienia do jajek i chcielibyście się nimi podzielić. Czekamy na wasze zdjęcia.

 

do góry