Fundusze Europejskie
Strona główna/Zajęcia w domu/Treningi/Trening kulinarny - Kapuśniak z grzybami

Trening kulinarny - Kapuśniak z grzybami

13 Stycznia 2021

Kapuśniak z grzybami

Coś treściwego, zdrowego i smacznego. 1 przepis na zimowy dzień. Kapuśniak to jedna z najsmaczniejszych zimowych zup.

Zimowe menu ma swoje prawa, a mróz wymagania. Energia musi skądś się brać, żeby przetrzymać i doczekać wiosennych nowalijek. Codzienne skrobanie auta wyczerpuje. Smog dokłada swoje trzy grosze. No to do dzieła!

Składniki:

  • 500 g kapusty kiszonej,
  • 5 sztuk wędzonych skrzydełek kurczaka,
  • 2 marchewki,
  • 1 cebula,
  • 2 ziemniaki,
  • 1 jabłko,
  • 50 g suszonych podgrzybków
  • 1 łyżka klarowanego masła,
  • sól i pieprz do smaku
  • 1 łyżka suszonego majeranku.

Sposób przygotowania: 

Kapustę kroimy, zalewamy wodą, dodajemy skrzydła, opłukane grzyby i gotujemy ok. 30 minut. Kapusta powinna być miękka, ale nie całkiem…W osobnym garnku gotujemy ziemniaki i marchew pokrojone na kawałki - dodajemy sól i pieprz. Na patelnię wykładamy łyżkę klarowanego masła, wrzucamy posiekaną cebulę i jabłko starte na tarce, i razem podsmażamy. Dodajemy całą zawartość patelni do kapusty i wkładamy suszony majeranek. Kiedy kapusta jest miękka, dodajemy ugotowane ziemniaki i marchewkę razem z wodą. Chwilę razem gotujemy, doprawiamy ewentualnie pieprzem i solą. Podajemy z dobrym chlebem na zakwasie.

 Smacznego!

do góry