Fundusze Europejskie
Strona główna/Zajęcia w domu/Treningi/Trening kulinarny - Pieczenie ryby w piekarniku

Trening kulinarny - Pieczenie ryby w piekarniku

17 Grudnia 2020

Rybę pieczemy w temperaturze 180 stopni Celsjusza. W zależności od wielkości i rodzaju ryby dostosowujemy czas pieczenia.

Dobrze wypieczona ryba jest soczysta i rozpływająca się w ustach. Należy odpowiednio dopasować metodę pieczenia do rodzaju i kawałka ryby. Sprawdź, jak upiec prawidłowo ulubioną rybę w piekarniku!

Jak zrobić rybę w piekarniku?

  • Rozgrzewamy piekarnik do 220 stopni Celsjusza.
  • Przed włożeniem ryby do piekarnika możemy zdjąć skórę lub tuż po upieczeniu.
  • Dobrze umytą rybę osuszamy ręcznikiem papierowym i natłuszczamy rozpuszczonym masłem lub oliwą.
  • Przyprawiamy solą, pieprzem oraz ziołami, czosnkiem i sokiem z cytryny.
  • Przyprawiamy solą, pieprzem oraz ziołami, czosnkiem i sokiem z cytryny.

Jak długo piec rybę w piekarniku?

Pieczenie ryby w piekarniku zależy od kawałka, jaki planujemy przygotować. Należy odpowiednio dopasować czas pieczenia, gdyż ryby mają tendencję do szybkiego wysychania podczas obróbki cieplnej.

 W całości:

Pieczemy przez 7-9 minut na każde 250 gram ryby w temperaturze 220 stopni Celsjusza. Czas zmniejsza się, gdy stosujemy folię do pieczenia.

W kawałkach lub filety

Filety lub steki pieczemy bez przykrycia w nagrzanym piekarniku w 220 stopniach Celsjusza przez 4 do 6 minut na każde 250 gram ryby.

Pieczenie w folii

Podczas pieczenia w folii mamy pewność, że mięso będzie wilgotne i soczyste. Smak i zapach ryby zostanie we wnętrzu.
Najpierw należy rozgrzać piekarnik do 200°C, jeżeli pieczemy chudą rybę możemy duży kawałek folii nawilżyć olejem lub oliwą. Samą rybę nacieramy solą oraz pieprzem i zwilżamy sokiem z cytryny lub winem. Kładziemy rybę na folii, zawijamy i zakręcamy.

 

 

 

do góry