Fundusze Europejskie
Strona główna/Zajęcia w domu/Treningi/Trening kulinarny - Rozgrzewające herbatki na zimowe (..)

Trening kulinarny - Rozgrzewające herbatki na zimowe wieczory

7 Stycznia 2021

Rozgrzewające herbatki na zimowe wieczory

Herbaciana baza 

Najlepszą, uniwersalną podstawą rozgrzewającego naparu będzie Wasza ulubiona czarna herbata. Intensywna Assam czy elegancki, wzbogacony bergamotką Earl Grey - z pewnością każdy znajdzie coś dla siebie. Jednak równie dobrze sprawdzi się czarna uzupełniona korzennymi przyprawami, jak na przykład kusząca nadzwyczajnym aromatem Winter’s Light. W każdym razie, w obu przypadkach, walory smakowe i ocieplające można podkreślić i podbić odpowiednio dobranymi dodatkami, a tym samym odczarować kojarzącą się z przeciętnością i nudą zwykłą herbatę z białym cukrem

Dodatki samo zdrowe 

Korzeń imbiru, świeże owoce, cynamon, goździki, anyż, syrop malinowy, rozmaryn czy też naturalny miód… lista dobroczynnych dodatków do herbaty nie ma końca. Jedynym ograniczeniem jest nasza wyobraźnia i preferencje. Bowiem większość z nich świetnie się ze sobą łączy i dopełnia tworząc wprost magiczne kompozycje, które nie tylko rozgrzeją zziębnięte ciało i ukoją duszę, ale również pomogą zmobilizować system odpornościowy oraz wzmocnią organizm przed trudnymi warunkami atmosferycznymi.

 Wiecej herbaty - więcej szczęścia

Herbaciane napoje niewątpliwie są źródłem niepowtarzalnych aromatów i cennych witamin w każdym łyku. Dlatego koniecznie przygotujecie je w dużych szklankach, kubkach lub najlepiej w dzbanku. Plastry cytrusów, jabłka oraz zioła zajmują trochę miejsca. A przecież więcej herbaty to więcej szczęścia i dłuższa chwila relaksu. Bo kto nie kocha fali błogiego ciepła ogarniającego całe ciało.
I pamiętajcie, tym co dobre warto się dzielić, dlatego dobrej jakości herbata w ładnym opakowaniu z kilkoma herbacianymi inspiracjami od siebie będzie cudownym prezentem, który zapewne niejednej osobie sprawi przyjemność.
Zatem do dzieła, niech dzieje się magia!

 Proponowane herbatki:

Herbata z jabłkiem i anyżem

Składniki:

  • czarna herbata (lub czarna z przyprawami korzennymi)
  • laska cynamonu
  • 1 gwiazdka anyżu
  • 1-2 kuleczki czerwonego pieprzu
  • 1-2 łyżki naturalnego miodu

Przygotowanie:

  1. Zaparzyć 250-300 ml czarnej herbaty razem z kawałkami jabłka, laską cynamonu, gwiazdką anyżu oraz ziarenkami pieprzu.
  2. Dosłodzić miodem. Podawać od razu po przygotowaniu.

 Herbata z sokiem malinowym i rozmarynem

Składniki:

  • czarna herbata (lub czarna z przyprawami korzennymi)
  • 2-3 łyżki syropu malinowego
  • plaster grejpfruta (grejpfruta należy wcześniej sparzyć)
  • gałązka rozmarynu

Przygotowanie:

  1. Zaparzyć 250-300 ml czarnej herbaty.
  2. Dodać syrop malinowy, gałązkę rozmarynu oraz plaster grejpfruta. Podawać od razu po przygotowaniu

Herbata z pomarańczą i przyprawami korzennymi

Składniki:

  • czarna herbata (lub czarna z przyprawami korzennymi)
  • 1-2 plastry pomarańczy (pomarańczę należy wcześniej sparzyć)
    laska cynamonu
  • 4-5 goździków
  • kawałek imbiru
  • 1-2 łyżki naturalnego miodu

Przyotowanie:

  1. Zaparzyć 250-300 ml czarnej herbaty razem z cynamonem oraz imbirem.
  2. Dodać plastry pomarańczy z goździkami oraz miód. Podawać od razu po przygotowaniu.

Smacznego!

do góry