Fundusze Europejskie
Strona główna/Zajęcia w domu/Treningi/Zajęcia kulinarne - Kompot z suszu

Zajęcia kulinarne - Kompot z suszu

22 Grudnia 2020

Przepis na kompot z suszu

Składniki

  • ok. 1 kg pokrojonych suszonych owoców (jabłek, gruszek, śliwek, moreli), w mniej więcej równych proporcjach
  • 4 litry zimnej wody
  • ok. 6 łyżek cukru (lub do smaku)

Dodatki opcjonalne

  • 1 laska cynamonu
  •  kilka goździków
  • gwiazdka anyżu
  • kawałek skórki sparzonej pomarańczy (tylko pomarańczowa część)
  • świeże jabłko
  •  2 - 3 łyżki soku z cytryny

Przygotowanie

  • owoce suszone umyć, włożyć do bardzo dużego garnka, zalać wodą i pomoczyć przez około pół godziny. Razem z owocami można też włożyć laskę cynamonu, goździki, anyż i skórkę z pomarańczy
  • następnie całość zagotować na małym ogniu, dodać cukier. Gotować na małym ogniu przez ok. 10 minut aż owoce zmiękną, ale nie będą się jeszcze rozpadać
  • jabłko pokroić w ósemki i dodać pod koniec gotowania kompotu. Doprawić sokiem z cytryny
  • gotowy kompot odstawić na ok. 2 - 3 godziny. Później można przelać do dzbanków dodając do środka trochę owoców. Resztę owoców można podać na półmiskach w porze podwieczorku
Wskazówki
  • kupując paczkowane owoce suszone sprawdźmy (np. w składnikach na opakowaniu) czy nie są wędzone. Mają być tylko suszone
  • w czasie gotowania owoce pęcznieją, więc należy użyć odpowiednio dużego garnka
  • dodatki opcjonalne nie są konieczne aby otrzymać pyszny i esencjonalny kompot
do góry