Fundusze Europejskie

KEFIR -WŁAŚCIWOŚCI

19 Kwietnia 2021

Kefir jest to sfermentowane mleko krowie lub kozie, które wytwarzane jest przy użyciu ziaren kefirowych. Jest to jeden z najlepszych probiotyków, jakie dostępne są na rynku. Świetnie wzmacnia odporność oraz dzięki dużej zawartości wapnia przeciwdziała osteoporozie. Jest on także bardzo skuteczny w zwalczaniu wielu bakterii, a także niektórych grzybów.

Ziarna kefirowe - co to jest?

Grzybki kefirowe są to wyselekcjonowane mikroorganizmy - przede wszystkim grzyby i drożdże .Składa się z bakterii kwasu mlekowego oraz octowego. Aby uzyskać kefir, należy zalać ziarna mlekiem i pozostawić w cieple na 24 godziny.

Co zawiera w sobie kefir?

Kefir posiada mnóstwo właściwości, które poprawiają zdrowie człowieka. Przede wszystkim w jego składzie możemy znaleźć takie witaminy jak: witaminy B1, B12, kwas foliowy, witamina K, biotyna. Zawarte w nim bakterie i drożdże poprawiają florę bakteryjną organizmu, a zawartość wapnia i magnezu wzmacnia kości. Kefir zawiera także aminokwasy, które dobrze oddziałują na układ nerwowy. Osoby, które mają problemy z tolerancją laktozy spokojnie mogą spożywać kefir, gdyż podczas jego produkcji zawartość laktozy znacznie się zmniejsza. W tym napoju znajdziemy prawie wszystkie niezbędne witaminy i mikroelementy, które spowodują, że nasz organizm będzie lepiej funkcjonował i będzie zdrowszy.
Kefir zawiera w sobie pełnowartościowe białko, wapń, witaminy i składniki mineralne. Jest to napój znany i stosowany od tysięcy lat, a jego prozdrowotne właściwości zostały potwierdzone przez wielu naukowców. Stosowany jest w przypadku, gdy inne metody farmaceutyczne zawodzą lub są niedostępne.

- Układ odpornościowy

Przede wszystkim korzystnie wpływa na układ odpornościowy. Jego regularne spożycie polecane jest osobom, które zmagają się z chorobami wirusowymi (opryszczka, półpasiec, AIDS, zespół przewlekłego zmęczenia). Witaminy zawarte w kefirze wpływają bardzo dobrze na osoby, które mają problemy z układem nerwowym, depresją bądź nadpobudliwością. Przyczyniają się również do obniżenia ciśnienia krwi, cholesterolu, wspomagają pracę nerek, tarczycy oraz wątroby.

- Osteoporoza

Wysoka zawartość wapnia i witaminy K2, która wspomaga wchłanianie wapnia świetnie zapobiega osteoporozie. Jest to tani i łatwy sposób na wzmocnienie tkanki kostnej oraz zahamowanie ryzyka złamań.

- Nowotwory

Zawarty w kefirze polisacharyd przyczynia się do zahamowania rozwoju i rozrostu komórek nowotworowych. Badania wykazały, że działa silniej przeciwutleniająco niż witamina E.
Osoby, które regularnie uprawiają sport, wyczynowo biegają i trenują także mogą dzięki codziennemu spożywaniu kefiru odczuć pozytywne skutki, takie jak redukcja zmęczenia.

do góry