Fundusze Europejskie
Strona główna/Aktualności/Światowy Dzień Herbaty

Światowy Dzień Herbaty

21 Maja 2021

21 maja świętowaliśmy Międzynarodowy Dzień Herbaty. Zazwyczaj nie zastanawiamy się, parząc herbatę, nad jej właściwościami zdrowotnymi, mnogością gatunków i rytuałem parzenia i picia.
Celebrując jej picie, przy wspólnym stole, mogliśmy wysłuchać pogadanki i porozmawiać na temat tego jednego z najpopularniejszych napojów świata. Dowiedzieliśmy się na przykład, że występuje aż w 1500 odmianach.
Najczęściej w naszej placówce pijemy herbatę czarną bez dodatków, czasami niektórzy z nas urozmaicają ją cytryną, słodzą miodem lub cukrem.

Oprócz herbaty czarnej mamy do wyboru herbaty: zieloną, czerwoną, białą i owocową. Herbata zielona zalicza się do najzdrowszego rodzaju herbaty. Uzyskuje się ją z tej samem rośliny, co herbatę czarną. Jest ona natomiast inaczej obrabiana, dzięki czemu nie traci tak wiele właściwości odżywczych. Herbata czerwona jest czymś pomiędzy herbatą czarną, a zieloną. Jej smak może być różny, raz słodki, owocowy, innym razem kwiecisty lub trochę cierpki.
Herbata biała w przeciwieństwie do poprzednich rodzajów nie jest poddawana fermentacji. Dzięki temu jest delikatniejsza niż inne herbaty.
Herbaty owocowe nie zawierają w sobie liści herbaty. Są one mieszanką suszonych owoców, jak np. róży, porzeczki, cytryny czy malin. Są niezwykle aromatyczne i rozgrzewające. Idealnie nadają się więc na okres jesienno-zimowy.

Bardzo przyjemnie jest pić ciepłą, aromatyczną herbatę w gronie przyjaciół, gdzie przy stole toczą się miłe rozmowy. Można się wyciszyć i zrelaksować a przy okazji wzmocnić własną odporność.

Róża B., Gosia R.

herbata1 herbata2

herbata3 herbata4



 

do góry