Ciasteczka orzechowe
22 Grudnia 2021Produkty:
250 g mąki pszennej
75 g cukru,
1 opakowanie cukru waniliowego (16g),
150 g mielonych orzechów laskowych lub włoskich,
½ łyżeczki proszku do pieczenia,
200 g masła,
1 jajko,
Ok 100 g masy orzechowej, lub nutelli, lub masy kajmakowej.
Mąkę przesiać na stolnicę, dodać proszek do pieczenia, pokrojone na drobne kawałki masło, jajko, cukier, cukier waniliowy, masę orzechową. Wszystkie produkty dobrze wymieszać. Wyrobione ciasto włożyć do lodówki na 1,5 godz.
Po upływie 1,5 godz. Rozwałkować ciasto na podsypanej mąką stolnicy, na grubość 3 - 4 mm. i wycinać dowolne formy, np. gwiazdki.
Surowe ciasteczka ułożyć na blaszkach wyłożonych papierem do pieczenia.
Piekarnik rozgrzać:
1. 180 C góra, dół, czas 12 - 15 min, lub
2. 170 C góra, dół termo obieg, czas 10 - 12 min
Upieczone i ostudzone ciasteczka smarujemy po płaskiej stronie niewielką ilością wybranego przez nas kremu i delikatnie łączymy po dwa.
Udanych wypieków!