Fundusze Europejskie
Strona główna/Zajęcia w domu/Treningi/Świąteczny tort piernikowy

Świąteczny tort piernikowy

22 Grudnia 2021

Ten tort piernikowy należy do ciast bardziej złożonych i bardziej wymagających. Ale naprawdę wartych wysiłku. Zawiera w sobie wszystkie bożonarodzeniowe składniki - miód, korzenie, czekoladę, marcepan. Jest aromatyczny i słodki. W sam raz do świątecznej gorzkiej kawy.

obrazek

Tort piernikowy świąteczny

ciasto

3 szklanki mąki orkiszowej bio

1/2 szklanki brązowego cukru bio

1/2 szklanki płynnego miodu

200 g masła

3 jajka

4 łyżeczki domowej przyprawy do piernika - 1 łyżeczka mielonego imbiru, 1 łyżeczka cynamonu, pół łyżeczki mielonego kardamonu, pół łyżeczki mielonego anyżu, pół łyżeczki gałki muszkatołowej, 1/2 łyżeczki mielonego czarnego pieprzu

1/2 szklanki mleka lub napoju roślinnego

1,5 łyżeczki sody oczyszczonej

2 łyżki kakao

masa marcepanowa

200 g mielonych migdałów

200 g cukru pudru

35 g wody

1 łyżeczka naturalnego ekstraktu migdałowego

masa śliwkowa

1 słoik domowych powideł śliwkowych

krem czekoladowy z mascarpone

250 g serka mascarpone

50 g miękkiego masła

1 łyżka cukru pudru

1 tabliczka czekolady 70%

polewa czekoladowa

50 g masła

3 łyżki kakao

80 g cukru pudru

1 łyżeczka żelatyny

2 łyżki gorącej wody

biała czekolada do dekoracji

 

Mąkę, proszek do pieczenia, kakao i przyprawę do piernika wymieszaj w dużej misce. Roztop masło, dodaj cukier i miód, wymieszaj i dodaj do suchych składników.

Jajka połącz z mlekiem, dodaj do ciasta, wymieszaj wszystkie składniki do połączenia. Przełóż do tortownicy wysypanej mąką lub kwadratowej formy ze zdejmowaną obręczą. Piekarnik rozgrzej do 180 stopni z opcją góra-dół. Piecz ciasto przez około 40-45 minut do suchego patyczka. Zostaw do wystudzenia.

Przygotuj masę marcepanową.

Do miski wsyp mielone migdały, cukier puder, wlej wodę i ekstrakt migdałowy. Miksuj w robocie, aż zacznie się kleić. Wtedy zagnieć rękoma. Uformuj kulę. Następnie rozwałkuj na prostokąt wielkości ciasta.

Wystudzone ciasto przetnij wzdłuż aby uzyskać trzy części. Jedną część ciasta posmaruj powidłami. Przykryj ciastem i wyłóż masę marcepanową. Przykryj trzecim plackiem. Lekko dociśnij i połóż na cieście deskę kuchenną. Zostaw na trzy godziny.

Przygotuj krem.

Czekoladę rozpuść w kąpieli wodnej. Wystudź. Miękkie masło ubijaj mikserem z cukrem pudrem i stopniowo wlewaj czekoladę. Na koniec dodawaj mascarpone i ubijaj na wysokich obrotach, aż masa dobrze się połączy. Wstaw do lodówki.

Przygotuj polewę.

W małym rondelku rozpuść masło. Dodaj kakao i cukier puder, dobrze wymieszaj. W 2 łyżkach gorącej wody rozpuść żelatynę. Dolej do kakao z masłem i cukrem, wymieszaj.

Rozpuść w garnuszku białą czekoladę.

Ciasto posmaruj kremem czekoladowym z mascarpone i polej równomiernie polewą. Umocz wykałaczkę w białej czekoladzie i wykonaj na torcie białe esy-floresy. Zostaw do zastygnięcia. Smacznego!

do góry