Fundusze Europejskie
Strona główna/Zajęcia w domu/Treningi/Mycie owoców cytrusowych przed obraniem. Dlaczego trzeba (..)

Mycie owoców cytrusowych przed obraniem. Dlaczego trzeba myć cytrusy i czym to zrobić?

25 Stycznia 2022

Mycie owoców cytrusowych przed obraniem. Dlaczego trzeba myć cytrusy i czym to zrobić?

Do tego, że trzeba myć jabłka, gruszki czy śliwki, nikogo przekonywać nie trzeba. Jednak mycie owoców cytrusowych, po które sięgamy tak chętnie, nie jest nawykiem - wszak przed zjedzeniem i tak obieramy je ze skórki. Warto jednak wiedzieć, że jedząc mandarynki, pomarańcze, banany czy cytryny bez ich uprzedniego umycia narażamy się na poważne problemy ze zdrowiem. Dlaczego trzeba myć cytrusy i jak to zrobić bezpiecznie?

Mycie cytrusów - może z wyjątkiem mycia cytryn przed użyciem ich do herbaty - nie jest dla nas nawykiem. Kto z nas dokładnie szoruje mandarynkę, banana albo pomarańczę przed obraniem, komu zdarzyło się wymyć pomelo czy kiwi?
Jak się okazuje - to błąd, za który możemy zapłacić zdrowiem. Przy czym konsekwencje jedzenia niemytych cytrusów nie pojawią się od razu, lecz dopiero po kilku, kilkunastu miesiącach, a nawet latach.

Dlaczego trzeba myć cytrusy przed jedzeniem? Dlaczego mycie cytrusów jest tak ważne? Owoce dostępne w naszych sklepach uprawiane są głównie na uprawach konwencjonalnych - takich, na których stosuje się pestydycy i herbicydy. Podróżują do nas niekiedy z końca świata, a na czas transportu, który trwa nawet kilka tygodni, muszą zostać odpowiednio zabezpieczone.
Ich producenci używają w tym celu substancji konserwujących oraz nabłyszczaczy i wosków, które dodatkowo mają sprawić, że owoce będą wyglądały bardziej smakowicie i zachęcić do zakupu. Nim więc trafią do kontenerów, spryskiwane są mieszanką środków grzybobójczych przeciwpasożytniczych które po przypadkowym spożyciu mogą być szkodliwe dla ludzi - silnie toksyczne i potencjalnie rakotwórcze.

 

do góry